Des d’avui, milers de ciutadans han començat a mobilitzar-se per acudir als diferents stop-labs del país, amb l’objectiu de fer-se els tests immunològics per a detectar la presència d’anticossos IgG i IgM en la sang. El cap de Govern, Xavier Espot, ha visitat la zona de control d’Andorra la Vella.
Fotos: SFGA/JAViladot
Les set parròquies del Principat d’Andorra han vist de manera positiva la resposta de la ciutadania, davant la crida feta pel Govern d’Andorra per a la realització del cribratge immunològic, un estudi epidemiològic prèviament anunciat pel ministre de Salut, Joan Martínez, per a avaluar els criteris sota els quals es durà a terme l’anomenat desconfinament selectiu de la població.
Pel que fa a Andorra la Vella, la zona de control compta amb 14 stop-labs per a vehicles i 2 per a vianants, a l’aparcament Centre Ciutat i al hall del Centre de Congressos, respectivament. Precisament, ha estat aquí on el cap de Govern, Xavier Espot, s’ha adreçat a la ciutadania, i ha destacat que aquesta zona de control és la més gran, tenint en consideració el nombre de persones que hi passaran durant els pròxims dies a fer-se els tests. Ha admès que ha quedat “gratament sorprès” amb la capacitat d’organització dels set comuns per a afrontar el cribratge immunològic massiu, i amb la solidaritat i professionalitat dels grups de voluntaris. “Això ens ha d’enorgullir, no només com a govern sinó com a país, perquè és un projecte compartit”, ha expressat.
Malgrat que encara manca per enregistrar un 21% de la ciutadania per fer-se les proves d’anticossos, Espot ha catalogat com a èxit el dispositiu activat a tot el Principat, que permetrà obtenir informació més profunda i detallada sobre l’evolució de la propagació del virus SARS-CoV-2, causant de la Covid-19. Així mateix, el cap de Govern ha destacat la importància, des del punt de vista científic i també d’imatge, que dona l’estudi al país. “Crec que aquesta és la millor carta de presentació que podem vendre a Europa i al món, especialment, com a país turístic, aconseguir aquesta fita és absolutament cabdal”, ha comentat.
Ciutadans de les diferents parròquies ens han fet arribar el neguit sobre la confirmació de la cita, ja que alguns d’ells encara no han rebut cap comunicació per part dels comuns. Des del Comú d’Andorra la Vella, s’ha confirmat que s’han trucat unes 9.000 persones, que representen més de la meitat de la població registrada per al cribratge a aquesta parròquia, per la qual cosa, s’intueix que els processos de contacte no han culminat.
Com funcionen els tests d’anticossos que s’aplicaran des del pròxim 4 de maig?