Amb l’arribada d’una delegació de 39 metges cubans al Principat d’Andorra, el Ministeri de Salut ha pretès alleugerir la càrrega sobre els treballadors del sistema sanitari del nostre país. Però quins antecedents tenen els metges caribenys en matèria d’atenció de crisis?
Fotos: SFGA/JAViladot – César Vidal
Va ser el Govern d’Andorra l’entitat que va donar el primer pas per fer possible l’arribada dels metges cubans, després de sol·licitar el suport a les autoritats d’aquell país, amb el propòsit d’unir esforços en la lluita contra la Covid-19. Les bones relacions entre ambdós països és quelcom que el cònsol general de Cuba a Barcelona, Alain González, qualifica “d’excel·lents”, ja que “som pobles que tenim molta identificació cultural i molt orgullosos de la nostra terra”.
Per a González, Andorra només pot rebre paraules d’elogi i agraïment, ja que des del començament de la cooperació entre les dues nacions, la delegació de 39 metges cubans ha rebut un tracte afectuós i amable. El cònsol va explicar que alguns dels seus compatriotes no comptaven amb la roba adequada per a la climatologia andorrana, de manera que diferents col·lectius s’han mobilitzat per a dotar als professionals de la salut amb tot el necessari. “Això ha reforçat l’esperit de tota la gent que ha vingut aquí desinteressadament a donar suport a Andorra”, va expressar.
Però quins són aquests metges cubans que van deixar les seves llars enrere, per a sumar-se a la lluita contra la Covid-19 a terres europees? González va precisar que els professionals pertanyen al Contingent Internacional de Metges Especialitzats en Situacions de Desastres i Greus Epidèmies ‘Henry Reeve’, creat l’any 2005, a L’Havana, per atendre situacions d’extrema emergència sanitària.
Actualment, la Brigada Henry Reeve, com també és coneguda, agrupa més de 29.000 professionals de diferents branques de la medicina, i han prestat suport a països com ara Xile i Haití, ambdós afectats per terratrèmols i una posterior epidèmia de còlera en aquest país caribeny, mentre que a Libèria, Sierra Leone i Guinea, van combatre l’epidèmia del virus d’Ebola. De fet, segons va confirmar Alain González, a Dona Secret, quatre dels metges cubans que conformen la delegació destacada a Andorra, tenen l’experiència d’haver lluitat contra l’Ebola el 2014. “La gran majoria d’aquests metges ja tenen una experiència internacional prèvia. Comptem amb 14 dones en el nostre equip, que són una fortalesa, i un bon grup dels doctors tenen més de 10 anys exercint la seva professió”, va indicar.
Sobre el marc legal que regula aquesta cooperació en concret, entre ambdós països, el cònsol general de Cuba a Barcelona va explicar que, a data del 8 d’abril, encara no hi havia un acord establert sobre l’operativitat de la Brigada Henry Reeve a territori andorrà. De fet, quan va ser consultat sobre el pressupost i els costos que implica per a Andorra comptar amb els 39 metges cubans, va indicar que aquesta informació es preveuria en el dit marc legal. En aquest sentit, al ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, se l’ha fet arribar aquesta qüestió, a la qual no ha donat una resposta quantitativa precisa, sinó que, en la mateixa línia que González, ha destacat la solidaritat i el suport de Cuba en aquests moments de crisi.
Però, durant la roda de premsa vespertina de l’11 d’abril, el ministre portaveu, Eric Jover, va confirmar que la família Sirkia assumiria el cost de l’acord entre els governs cubà i andorrà, de tal manera que això no comportarà una despesa addicional per a les arques públiques del país. No obstant això, la xifra continua essent una incògnita.
El doctor Luis Enrique Pérez Ulloa, especialista en hematologia, és la veu de comandament del grup integrat per llicenciats en infermeria i metges especialistes en cures intensives, anestesiologia i atenció d’urgències mèdiques. Va indicar que, des de l’inici de les operacions de la Brigada Henry Reeve al nostre país, el seu equip ha restat a la disposició del Govern d’Andorra per a atendre els casos presentats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i al Centre Sociosanitari El Cedre.
Per al doctor Pérez Ulloa i el cònsol Alain González, aquesta és una oportunitat única per a continuar enfortint els lligams entre Andorra i Cuba, però també per a complir el seu objectiu més prioritari: contribuir a salvar vides. Els ciutadans del Principat no han deixat passar cap ocasió per a expressar la seva gratitud amb aplaudiments, onejades de banderes i les notes de l’himne nacional cubà.