Castellers d’Andorra, cinc anys fent pinya

Des d’aquell mes de juny de 2014, quan es va celebrar la primera reunió pública per explicar el projecte de formació d’una colla castellera al Principat d’Andorra fins avui, els Castellers d’Andorra han recorregut un llarg camí. Juli Peña, l’ànima del projecte, n’està molt orgullós. Val a dir que el 60% de la colla són dones.

“Hem arribat a un màxim històric, som més de 160 persones de totes les edats, moguts per un interès comú: els castells” explica Juli Peña, que no pot amagar la seva satisfacció pel camí recorregut. Un projecte que va començar amb una trentena de persones entusiastes i molt motivades. El que en principi havia de ser una entitat que va néixer per portar la cultura dels castells al país, s’ha acabat convertint en un referent social, cultural i integrador, i en una de les associacions més actives i participatives del Principat.

Castellers d'Andorra

Els primers assajos es van fer al Parc Central i el setembre del 2014, al mes de setembre hi va haver la primera actuació pública i al mes de novembre ja es feien els primers castells de 6 pisos. També es van aconseguir dues distincions importants: la colla castellera més popular del 2015, un premi del diari Ara i el guardó Andorrà de l’Any.

Castellers d'Andorra

Les actuacions del 2016 van fregar la trentena, i es va aconseguir de nou ser la millor colla de sis en el rànquing casteller. L’any següent, a banda de nombroses actuacions a Andorra, els castellers van actuar a les principals capitals catalanes, això com a la Trobada Internacional de Colles Castelleres feta a París amb els Castellers of London, Castellers de París i els Xiquets de Copenhaguen. El mateix any, es va aconseguir una fita històrica: l’emissió d’un segell commemoratiu dedicat als Castellers d’Andorra, una iniciativa de la Poste Française. Es van fer un total de 22 actuacions, amb castells de fins a 6 pisos.

Castellers d'Andorra

Durant el 2019 es van fer actuacions significatives, com la participació en la Trobada de Colles internacionals feta a Copenhaguen al mes de juny amb les colles castelleres de London, Paris, Berlin, Copenhaguen i Edimburg. A finals d’any s’hauran fet un total de 21 actuacions, 8 de les quals han sigut fora del Principat, com Olot, Vilafranca del Penedès, Alp o Montblanc.

Castellers d'Andorra

Ja quan van néixer els Castellers d’Andorra, un 60% eren dones. Avui, aquest percentatge de castelleres no ha variat, tot un motiu d’orgull per a Juli Peña, “fa anys que s’estava parlant que el futur dels castells eren les dones; pesen menys, pugen millor i aguanten tant com els homes” assegura.

Els Castellers d’Andorra són molt actius a les xarxes socials, amb comptes a Instagram, Twitter i a Facebook, tots ells amb nombrosos seguidors, així com a la pàgina web, www.castellersandorra.com, on s’hi pot trobar tota la informació relativa a l’associació. Igualment, tenen un canal de Youtube, on es publiquen els vídeos més significatius de la colla.

Castellers d'Andorra

El futur és anar treballant per consolidar la colla, ampliar-la amb nous membres, i sobretot, aconseguir un local d’assaig i social propi on seguir creixent.