Miquel Àngel Armengol: “L’objectiu és aconseguir el nivel 0 en residus”
Miquel Àngel Armengol és el president de l’Associació de Gestors de Residus (Agreda) i acaba de signar un acord de col·laboració amb la Federació d’Empreses de Reciclatge de França Occitània per establir sinergies en matèria de reciclatge, sobretot encaminades a la promoció de l’economia circular.
Fotos: César De Pablos
Què és exactament l’economia circular?
És una estratègia que permet donar una segona vida als productes per reduir el consum, tancant els cicles o fluxos econòmics i ecològics dels recursos. Per exemple, quan un electrodomèstic s’espatlla, habitualment surt més barat comprar-ne un de nou. Doncs amb el concepte d’economia circular, es busca que sigui més barat arreglar-lo, per evitar residus. És important poder donar una segona vida als productes per disminuir la contaminació.
A què es dedica Agreda?
Fa uns 11 ans que es va crear aquesta associació de gestors de residus d’Andorra, el febrer del 2008, que aplega el 90% d’empreses del sector del reciclatge i els residus. La nostra finalitat és fer lobby, treballem colze a colze amb el Govern per optimitzar tot el que és el reciclatge. La nostra aspiració és arribar a aconseguir una economia circular per evitar l’abocament dels residus, tant domèstics com industrials.
Quan fa que és president d’Agreda?
Doncs uns set anys, en representació del grup Heracles.
Què comporta el nou acord signat amb França?
És un acord d’intencions genèric, que significarà noves oportunitats per a Andorra, ja que podrem aprofitar l’alt nivell dels coneixements dels francesos en l’àmbit del reciclatge, fa molts anys que hi treballen. Les empreses franceses tenen una experiència i tecnologia molt avançada, ens agradaria col·laborar amb França en l’àmbit dels residus, que poguessin aportar residus al nostre centre de valorització CETRASA, que actualment es troba funcionant a una mica més de la meitat de la seva capacitat. D’altra banda, els francesos veuen Andorra com un laboratori per fer tests arran del reciclatge, un territori ideal per fer proves pilot, a causa de les seves dimensions.
També voleu col·laborar en l’àmbit educatiu?
Sí, precisament la propera Cimera Iberoamericana tractarà el tema de la innovació per al desenvolupament sostenible i l’economia circular, i serà un bon moment per tractar un tema que va sorgir a la reunió amb els francesos sobre la possibilitat de crear una titulació acadèmica d’estudis superior d’economia circular, que es podria impartir a la Universitat d’Andorra. Mantindrem converses amb els ministeris afectats, i també ho proposarem a la universitat per posar-ho en marxa, si tothom ho veu bé.
“Amb el concepte d’economia circular, es busca donar una segona vida als productes per disminuir la contaminació”
Creu que són suficients les campanyes dels estaments públics per sensibilitzar la població sobre la necessitat del reciclatge?
Tant el Govern com els comuns porten a terme regularment campanyes en aquest sentit. Penso que la població cada dia està més sensibilitzada.
Quina nota li donaria a Andorra en temes de reciclatge?
Doncs prou elevada… Jo diria un 8 o 9 sobre 10. Penso que s’està fent prou bé. Si ens comparem amb Europa, no estem gens malament.
Quins són els principals reptes d’Agreda de cara al futur?
Seguir amb l’excel·lent relació que tenim amb el Govern, buscar nous negocis i noves fórmules per reciclar més i millor, i arribar al famós nivell de residus 0.
I això existeix?
Sí, hi ha alguns països que ja estan molt a prop, com Suècia que ha assolit un 0,7%. Aquest hauria de ser el nostre objectiu.
També col·laboreu amb Espanya arran dels residus?
Molts dels nostres residus s’envien a Espanya per acabar el procés, perquè de moment encara no podem fer-ho aquí. Ens surt més a compte portar-ho a fora que comprar una màquina per tractar-los al país. Ara, amb el nou conveni esperem que ens portin també residus des de França, per optimitzar el centre de tractament de residus CETRASA, que fa molt més que cremar residus, ja que produeix electricitat i aigua calenta. Els residus que ens envia Espanya ja estan triats i a punt per ser tractats al centre i fabricar energia, la qual cosa significa ingressos per a Andorra. Ara s’està invertint en una central de cogeneració amb FEDA per produir més energia sense contaminar. La veritat és que el medi ambient no té fronteres i ens hem d’ajudar els uns als altres.