La crisi dels tests ràpids defectuosos provinents de la Xina
Amb el creixent nombre de contagis per Covid-19, els països del món s’han vist immersos en situacions realment crítiques, on el temps és un recurs escàs i vital a l’hora de combatre la pandèmia. Malgrat els esforços del personal mèdic, sanitari i, fins i tot, polític, alguns casos, com ara la presència de tests ràpids defectuosos per a detectar el coronavirus, aguditzen una situació que ja és prou seriosa.
Recentment, l’Estat espanyol, a través del ministre de Sanitat, Salvador Illa, va anunciar la devolució de 8.000 tests ràpids per a diagnosticar el coronavirus Covid-19, motivada per la imprecisió d’aquests instruments comercialitzats per l’empresa Shenzhen Bioeasy Biotechnology. Aquest lot de 8.000 proves pertanyia a una compra de 640.000 unitats adquirides per l’organisme encarregat de la salut al país veí.
Com era d’esperar en una situació com aquesta, les crítiques i els senyalaments van apuntar tant a les autoritats xineses com a les espanyoles, un fet que va obligar a l’Ambaixada de la Xina a Espanya a fer un aclariment públic sobre la procedència d’aquest material mèdic. El cos diplomàtic va explicar que aquests tests no corresponen a la important compra que Espanya va fer d’equipament mèdic a la Xina, que representa 432 milions d’euros, sinó que, al contrari, els tests en qüestió van ser adquirits a través de la citada empresa, la qual no compta encara amb una llicència oficial emesa per l’Administració Nacional de Productes Mèdics de la Xina.
Respecto a la información publicada recientemente por algunos medios españoles sobre los test rápidos de #COVID2019 comprados por #España a #China, informamos de lo siguiente 👇
— Embajada de China en España (@ChinaEmbEsp) March 26, 2020
El 26 de març, el Ministeri de Sanitat espanyol va refermar la posició de la Xina, puntualitzant que els tests ràpids defectuosos comptaven amb l’homologació europea per a ser comprats i comercialitzats en tot l’espai comunitari. Igualment, l’organisme va explicar que els productes van ser adquirits a través d’un proveïdor nacional, abans que les autoritats xineses subministressin al Govern d’Espanya els nous llistats de proveïdors oficials.
Malgrat que les autoritats xineses i espanyoles han arribat a un acord de compensació amb l’empresa subministradora dels tests defectuosos, altres països com la República Txeca, i fins i tot Alemanya, també han tingut problemes d’aquesta naturalesa. El passat 23 de març, el diari local iRozhlas va ressenyar que els tests ràpids provinents de la Xina presentaven una taxa d’error de fins al 80%, una qüestió inadmissible quan es tracta d’una pandèmia amb un impacte sanitari i econòmic com el de la Covid-19.
La higienista txeca Pavla Svrčinová va ser la responsable de donar l’alerta a les autoritats locals i mitjans de comunicació, però el viceprimer ministre i ministre d’Interior, Jan Hamáček, va manifestar que els errors dels diagnòstics responen a una aplicació incorrecta de la metodologia, ja que, segons va expressar, els tests s’han d’aplicar a pacients que no estiguin en les primeres etapes de la malaltia. Malgrat les declaracions del responsable polític, Svrčinová va expressar que desconfia dels tests ràpids i continuarà amb les proves en laboratori, amb les quals es poden obtenir fins a 900 diagnòstics diaris.
Per la seva banda, el govern dels Països Baixos també va presentar problemes amb material mèdic defectuós. En total, l’Organització Holandesa per a Investigació Científica Aplicada va retornar 600.000 mascaretes, fabricades a la Xina, per no complir amb els requeriments de seguretat adequats.
Els Estats Units, a través de la Food and Drugs Administration (FDA, Administració d’Aliments i Medicaments), van anunciar la creació d’un test ràpid per a diagnosticar la Covid-19 en només 15 minuts. Anomenat ID Now Covid-19 Control Swab Kit, el producte desenvolupat per Laboratoris Abbot preveu detectar l’àcid nucleic de l’ARN viral del SARS-CoV-2 provinent de mostres nasals, nasofaríngies i de gola, que permetran obtenir resultats positius en 5 minuts i negatius en 13 minuts, segons va ressenyar l’agència EFE.
A partir d’aquesta setmana, la farmacèutica entregarà 50.000 tests diaris al sistema sanitari nord-americà, i estima produir 5 milions d’unitats al mes. Durant els pròxims dies, es podrà comprovar l’efectivitat d’aquests nous tests ràpids que, en una carrera contra rellotge, podrien canviar el panorama global.