Marta Ambor: “Andblockchain ha de ser l’eix principal de la innovació a Andorra”

Com totes les innovacions, la tecnologia blockchain provoca l’escepticisme inherent a les coses desconegudes. Per això neix https://andblockchain.net/Andblockchain, una associació creada per promoure i divulgar aquesta tecnologia que s’ha de convertir en l’eix principal de la innovació al país. Marta Ambor n’és la presidenta, secundada per Àlex Armengol, en aquesta nova associació nascuda en el marc de la Confederació Empresarial Andorrana.

Com neix aquesta associació?

Ara fa tres anys que soc la coordinadora del NIU, una acceleradora de start-ups que té Andorra Telecom ubicada a la Massana. Aquí estic en constant contacte amb emprenedors i empresaris del país; un dia, motivada per fer créixer l’ecosistema d’emprenedoria vaig  decidir crear un grup de WhatsApp com a plataforma informativa i de divulgació. Dies després de la creació d’aquest grup, algú va mostrar l’interès per la tecnologia blockchain i va ser llavors que després d’una primera reunió i de la disrupció que aquesta tecnologia afectaria les empreses, la direcció de la CEA va decidir canalitzar aquest moviment i va proposar crear una comissió de treball sobre aquesta tecnologia. El fet d’estar a l’empara de la CEA, ens dona garanties de credibilitat i el marc idoni per fer un treball de qualitat.

Quins són els objectius d’aquesta associació?

L’associació Andblockchain neix amb l’objectiu de promoure i divulgar la tecnologia blockchain com a eix principal de la innovació del Principat. Aquesta associació vol transformar el país en un referent mundial en aquesta tecnologia amb total transparència, col·laboració i professionalitat. Per això volem aplegar projectes nacionals i també internacionals.

“Aquesta associació vol transformar el país en un referent mundial en la tecnologia blockchain”

En què heu estat treballant?

En primer lloc vam marcar una estratègia de país en aquesta indústria i vam crear quatre equips de treball: divulgació, regulació, tècnic i formació. Ara per ara tenim un ecosistema preparat per engegar aquesta indústria i a punt per rebre projectes que estaran encantats d’instal·lar-se a Andorra. Tenim grans projectes que ens volen acompanyar, tenim capacitat per multiplicar el PIB, i tot això ho fem amb gent talentosa i amb actitud positiva que propiciï la prosperitat del país.

Abans de continuar… expliqui’m què és blockchain?

Doncs…. com explicar la tecnologia blockchain i no morir en l’intent? (Riu). Si ho simplifico al màxim, et diré que blockchain és una plataforma d’intercanvi de valor intel·ligent.

D’acord… però per a què serveix?

Serveix per solucionar un problema de confiança com pot ser, per exemple, en l’àmbit de les transaccions financeres, traçabilitat de productes, autentificació, contractes, entre molts altres terrenys.

Marta Ambor presidenta d'AndblockchainCom es treballa amb el blockchain?

Blockchain és una base de dades compartida que funciona com un llibre comptable on es registren operacions de compravenda o qualsevol altra transacció.

És veritat que és tan segur?

Intentaré no entrar en tecnicismes perquè arribaria a avorrir el lector… La veritat és que és molt segur, ja que utilitza criptografia, llenguatge de programació i computació distribuïda.

Confesso que em sembla una mica complicat… em podria explicar algun cas pràctic per entendre millor com s’utilitza aquesta tecnologia?

Per exemple, t’explicaré la utilització de blockchain contra la pirateria de marques de luxe, aquest és un cas que m’agrada! El grup francès de luxe més gran del món, propietari de marques com Louis Vuitton, Dior, Bulgari o Loewe, preveu llançar una plataforma blockchain per verificar l’autenticitat dels seus productes de luxe i combatre les falsificacions. Gràcies a blockchain es podrà rastrejar des dels orígens de les matèries primeres fins al punt de venda final per a contrarestar l’impacte de la falsificació de productes, així com la fraudulenta línia de productes robats.

“El grup francès de marques de luxe més gran del món preveu llançar una plataforma blockchain per verificar l’autenticitat dels seus productes i combatre les falsificacions”

Qui utilitzarà blockchain?

A la llarga, tothom, no en tinc cap dubte. Blockchain estarà a totes les empreses i en el nostre dia a dia, serà la manera en què ens mourem tots dins del món digital.

Actualment no hi ha un marc legal que empari aquestes transaccions…

Els darrers anys hem estat treballant en una guia d’avaluació de projectes blockchain amb una visió financera, mercantil i jurídica, aquesta guia va servir per estructurar i redactar una llei d’actius virtuals que amb el canvi de Govern no es va tirar endavant. En la presentació d’aquesta associació, el secretari d’Estat de Diversificació Econòmica i Innovació, Marc Galabert va expressar la voluntat de tirar endavant aquesta llei. En paral·lel, estem treballant en un informe sobre l’actual llei 35/2014 d’Identitat digital. Aquesta llei empara legalment moltes transaccions blockchain.

Blockchain em sona a criptomoneda i bitcoin, quina és la relació?

Blockchain és la tecnologia que es fa servir per intercanviar valor econòmic i el bitcoin o altres criptomonedes són casos d’ús.


Marta Ambor Moreno neix a Andorra la Vella el 1972, casada i mare de dues nenes  fa 20 anys que treballa a Andorra Telecom. Tecnòloga i comptable de formació i especialista en aplicacions blockchain. Ha estat implicada en la introducció i evolució d’equips tècnics i d’enginyeria pel desplegament de l’ADSL i fibra òptica entre altres.