Pepi Pintat: “El nostre gran repte és acollir els mundials el 2027 o el 2029”
Pepi Pintat va estrenar-se a la presidència de la Federació Andorrana d’Esquí amb un repte de categoria: les Finals del 2018. L’èxit va ser total i va esperonar la federació a fer front a un nou repte, novament les Finals de la Copa del Món el 2023.
Fotos: Paula Cristina
Andorra es va lluir l’any passat, espera lluir-se d’aquí a tres anys i està esperançada davant del gran repte: acollir els 15 dies dels mundials el 2027 o el 2029. Pepi Pintat es mostra optimista i està convençut d’assolir l’èxit en aquest gran desafiament.
Quina ha estat la més gran satisfacció des que és president de la FAE?
Sens dubte la Copa del Món de l’any passat.
Va ser “arribar i moldre”…
(Riu) I tant! Jo sempre havia esquiat, però no havia tingut cap càrrec a la FAE. Em va convèncer l’Albert Coma i vaig acceptar el repte, que tenia com a desafiament més important les Finals de la Copa del Món. Abans d’assumir el càrrec, vaig acompanyar l’Albert a totes les reunions prèvies per entrar de ple en la preparació dels campionats, vaig conèixer els representants dels diferents països i vaig encapçalar les tasques organitzatives amb el gran equip multidisciplinari que es va mobilitzar. El resultat va ser un èxit a tots nivells.
Tot va anar tan “rodat” que hi tornem ben aviat.
Sí, i no va ser fàcil. Vam presentar la candidatura a Zurich i vam convèncer els representants dels diferents països perquè el 2023 acollíssim novament les finals masculines i femenines de la Copa del Món; teníem un bon currículum!
I fins llavors?
El 2021 i el 2022 volem organitzar diverses curses de la Copa d’Europa perquè els voluntaris i l’equip organitzatiu mantingui el ritme, la motivació i la il·lusió que representa acollir proves de nivell. Tot això de cara al gran repte de la candidatura que volem presentar de cara al 2027 o el 2029, per acollir uns mundials, que són 15 dies de proves.
Quan s’ha de presentar la candidatura?
Segons la normativa de la FIS ho hem de presentar amb sis anys d’antelació, és a dir que, si volem ser candidats pel 2027, hem d’entregar la candidatura el 2021, ja estem fent contactes i mantenint reunions per intentar aglutinar un màxim de suports. És un gran desafiament, perquè això representa 15 dies seguits de competicions del màxim nivell mundial.
“Penso que el comerç d’Andorra es convertirà en una compra d’impuls, un complement de l’activitat turística”
Teniu prou suport del Govern?
Sí, tot i que ens agradaria tenir-ne més. A la FAE mirem molt bé els números, pensa que els membres de la junta ens paguem els viatges de la nostra butxaca, també paguem els uniformes i busquem patrocinis privats perquè els nostres esquiadors puguin fer més estatges i millorar el nivell.
Veurem esquiadors andorrans a la Copa del Món del 2023?
Per això treballem! Hem fet un gran canvi en l’estructura de la federació i en el sistema d’entrenaments per assolir aquest objectiu, sobretot amb els equips d’esquí alpí, que hi estem molt a prop però ens falta un punt per acabar de consolidar-nos al top 30. En altres disciplines, corredors de la FAE com ara el Lluís o el Carlitos hi estan una mica més consolidats. I no ens oblidem d’un Ireneu Esteve capaç de fer dos top 10 en Copa del Món.
Què heu canviat?
Per exemple, hem unificat tots els entrenaments de la base i hem millorat tant la programació física com el treball a pistes, ara els millors esquiadors de la categoria U16 de tots els clubs treballen conjuntament dins d’una nova estructura que es diu EEBE, que ens permet fer front a una etapa molt important en la carrera d’un esportista, a l’hora de compaginar els estudis (ESO i Batxiller) amb l’exigència esportiva. Aquests corredors són els que han d’empènyer fort per pressionar als que tenim a dalt! També hem modificat l’organigrama tècnic de la federació.
Com ha quedat?
Hem eliminat el càrrec de director tècnic i hem incorporat un gerent i dos directors esportius. Aquesta última figura serà clau amb relació a la pregunta que em feies abans sobre si tindrem esquiadors a les Finals del 23. Volem que aquests dos directors es dediquin, única i exclusivament, a aquest objectiu i també a millorar el desenvolupament dels equips de base, desvinculant-los de les tasques administratives i de la pròpia gestió de la federació, que recau en la figura del gerent. També tenim en projecte un tapís sintètic -simulador d’esquí- per entrenar a l’interior els mesos de calor, perquè no sempre és fàcil a l’estiu desplaçar els equips a les glaceres que cada dia estan en pitjor estat degut al canvi climàtic. Pensem que el Refugi d’Entrenament en Alçada que hem inaugurat recentment també ens aportarà un plus en la millora dels rendiments dels nostres atletes i a la vegada un estalvi, ja que haurem de fer menys desplaçaments. Estic convençut que amb tots aquests canvis apujarem el nivell.
Quants esquiadors formen l’equip de competició?
Una quarantena, entre EEBE i equips nacionals, de 16 anys en endavant.
Esquien millor els nois o les noies?
És molt diferent… Els nois tenen més físic i això marca alguna diferència en la forma d’esquiar, però el nostre esport, sigui a nivell FIS o FAE, no fa diferències entre gèneres, de manera que té la mateixa exigència i importància una copa del món de dones que d’homes. Fins i tot les audiències televisives ho corroboren.
“Estic convençut que amb la figura de l’EEBE apujarem el nivell d’esquí”
En què consisteix la seva feina de cada dia?
Em dedico a la gestió de les empreses familiars de diversos àmbits, supermercats i benzineres.
Com és que un Pintat no ha entrat a treballar al món de la banca?
(Riu) Perquè mai he estudiat finances i d’aquest tema se n’ocupa el meu germà, que està més ben preparat que jo…
La seva mare ha estat molt vinculada a la política, tampoc li interessa aquest tema?
Doncs no, gens ni mica. Tinc les meves idees molt clares, si vens d’una família vinculada a la banca i tens benzineres, no et pots posar en política, som un país molt petit.
Quantes vegades li han proposat formar part d’una candidatura?
Algunes… Ara tinc l’excusa perfecta: estar a la FAE. Quan faig una cosa, m’agrada fer-la bé. Tots els que estem a la federació som molt pencaires i completament apolítics. No parlem mai de política.
Com veu el futur de l’economia del país?
Les noves generacions, els “millennials”, ho compren tot per Internet. Penso que el comerç d’Andorra es convertirà en una compra d’impuls, un complement de l’activitat turística. El diferencial de preus ja no existeix i el futur no va per aquí. Som un país de serveis, hem de canviar la mentalitat, com deia el meu padrí, hem de fer vacances quan la gent treballa. Tenim la sort que la gent puja a Andorra, ho hem d’aprofitar per oferir un servei impecable perquè marxin satisfets. Les estacions d’esquí del país, a banda de la qualitat de les instal·lacions i de la neu, triomfen per l’oferta complementària que proposen als esquiadors.
Pepi Pintat Mas neix a Encamp el 25 de març de 1969. Va a l’Escola Francesa d’Encamp i als 13 anys marxa a estudiar a Toulouse, França, intern en una escola. Fa la carrera de comerç en aquesta mateixa ciutat i un BTS de tècnic superior en màrqueting. Acabats els estudis torna a Andorra per treballar en el negoci familiar. Fa un any que és president de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE). Fa 22 anys que està casat amb la Irene, i tenen tres fills, el Marc de 19 anys, el Miquel de 18 i la Irene de 14. Les seves aficions se situen al voltant de l’esport, li agrada molt navegar, esquiar i també és aficionat a la caça.