Esquivar virus i malalties hivernals de manera natural
El ritme de la vida actual, l’estrès, la mala alimentació, el poc descans i el no fer exercici físic, desgasta el nostre organisme i el fa més propens a agafar virus i infeccions.
Durant aquest mes de febrer, en plena estació hivernal, és important reforçar aquests aspectes per fer-nos més forts als atacs d’aquestes infeccions hivernals.
En l’àmbit de l’alimentació
Seguirem amb una dieta rica amb aliments de temporada i de proximitat. Aliments rics en:
- Vitamina A: regulen la funció dels limfòcits del sistema immunològic, impedeixen l’entrada d’agents infecciosos per la mucosa nasal i intestinal. Ous i làctics són alguns
- Vitamina del grup B: B6, B9 (àcid fòlic) i B12 enforteixen el sistema immunitari. Les dues primeres les trobem en els llegums i els cereals integrals, el peix, la verdura de fulla verda o la fruita seca. La vitamina B12 està present en peix i marisc, carn, ous i làctics.
- Vitamina C: afavoreix la producció de limfòcits T i ajuda a disminuir la freqüència i la durada de les infeccions respiratòries, n’alleuja els símptomes. Podem trobar vitamina C en gairebé totes les fruites, hortalisses i verdures fresques
- Vitamina D: el dèficit d’aquesta vitamina està directament relacionat amb el risc de patir infeccions de les vies respiratòries, ja que els limfòcits T no s’activen per complir la seva funció defensiva. Trobem vitamina D en els ous, els làctics sencers, el peix blau, els bolets
- Vitamina E: ajuda a prevenir infeccions de les vies respiratòries. La trobem en la verdura de fulla verda, en l’oli d’oliva, les olives, l’alvocat o els fruits secs
- Antioxidants: Protegeixen de l’acció dels radicals lliures responsables del deteriorament cel·lular, de manera que protegeix el sistema immunològic. També ajuden a eliminar toxines de l’organisme. Fruita i verdura com ara la remolatxa, el bròquil, o la magrana té un alt efecte antioxidant.
- Probiòtics: Aquest grup d’aliments conté bacteris beneficiosos que ajuden a l’equilibri de la flora intestinal, imprescindible per a un bon funcionament del sistema digestiu i de l’immunològic. Les trobem en els làctics fermentats com ara el iogurt natural, el formatge i en altres productes nous que s’estan incorporant a la dieta, com ara el quefir. També en el kimchi (vegetals fermentats, principalment la col), el miso o les microalgues.
En l’ambit de l’exercici físic
Practicarem exercici físic, si pot ser a l’aire lliure, per acostumar el nostre cos als canvis de temperatura.
En l’àmbit del descans
Augmentarem les nostres hores de son, ja que durant el descans el nostre cos repara cel·lules i entra en procés de desintoxicació.
En l’àmbit de la complementació alimentaria
- Vitamina D: Imprescindible per a la immunitat, de fet, gairebé totes les cèl·lules tenen receptor per a la vitamina D, i entre totes les funcions extraesquelètiques que conté hi ha el seu paper de suprimir la immunitat adaptativa i de promoure la immunitat innata.
- Papaia: Val la pena ressaltar les propietats de l’extracte de papaia fermentada FPP. Es tracta d’un complement alimentari que estimula les defenses naturals, ja que augmenta la immunitat de l’organisme, a més de tenir un alt poder antioxidant i detoxificant.
- Equinàcia: És una planta medicinal que estimula la formació de glòbuls blancs, les defenses naturals de l’organisme per protegir-se de les infeccions i neutralitzar els La podem trobar en format de gotes, esprais, xarops o càpsules.
- Gingebre: Com a complement, trobarem aquesta arrel en càpsules, en pols i en infusions. Millora les digestions, actua com a antiemètic i antiinflamatori, ajuda a reduir el mareig i s’utilitza per alleujar els símptomes de la grip, la sinusitis i el mal de coll.
- Ungla de gat: Una altra planta medicinal que es fa servir per augmentar les defenses de l’organisme, ja que actua com a antibiòtic natural. La podem consumir en càpsules.
- Gelea reial: És una substància altament nutritiva que s’obté a partir de les abelles. Estimula el sistema nerviós i l’immunològic, ja que augmenta la proliferació dels limfòcits, és a dir, les defenses. La trobareu en diferents presentacions: barrejada amb mel d’abelles, pol·len i pròpolis, en càpsules, pastilles o fresca.
La manera, però, més efectiva d’evitar contagis d’infeccions són les següents recomanacions:
- Netejar freqüentment les mans amb aigua i sabó o amb solucions alcohòliques
- En tossir o esternudar, cobrir-se amb el colze o un mocador d’un sol ús.
- Evitar contacte amb persones que tinguin febre o tos.
- Buscar atenció sanitària en cas de febre o dificultat respiratòria.
- En el cas de sospita de coronavirus, evitar contacte desprotegit amb animals vius i evitar el consum de menjar d’origen animal cru o poc cuinat.