E-Natúram i Taranmana, dos conceptes complementaris i innovadors
A primera vista, dos projectes molt diferents però, al mateix temps, complementaris. Un espai amb plantes, flors i petits objectes decoratius, a càrrec d’Anna Moles, i un altre ideat per Aminda Saludes. El taller de plantes, flors i decoracions, E-Natúram, comparteix espai amb una nova galeria que, sota el nom de Taranmana, busca refrescar la manera en la qual s’aprecia l’art al nostre país.
Fotos: César De Pablos
El passat dimarts, dia 17 de desembre, va obrir les seves portes la galeria d’art Taranmana, sota la direcció d’Aminda Saludes. El nou espai, ubicat al Parc de la Mola, núm. 7, d’Escaldes-Engordany, és compartit amb la botiga de decoració i floristeria E-Natúram, de l’Anna Moles, i busca apropar l’art a un públic més divers, a través d’una proposta fresca i innovadora.
Per a l’Anna Moles, E-Natúram és un concepte comercial innovador pel que fa a la venda de flors, rams, composicions florals, articles de decoració i mobles, tant per a particulars com per a empreses, i per a qualsevol ocasió o esdeveniment. Els seus serveis són integrals i ofereix tallers i formacions relacionats amb el món de les flors i les plantes. D’altra banda, Aminda Saludes, abans directora artística de la galeria Carmen Torrallardona, entre 1998 i 2009, defineix Taranmana com una “galeria d’art híbrida”, ja que es presenta com un espai més obert, on el visitant pot, a banda d’apreciar fines peces d’art, prendre un cafè, una tassa de te, una copa de cava o un piscolabis, al mateix temps que gaudeix de les creacions florals d’E-Natúram, al bell mig de la parròquia escaldenca, ja que el local es troba entre el centre termolúdic Caldea-Inúu i el Comú d’Escaldes-Engordany.
Pel que fa a la galeria d’art, exposaran artistes del país una vegada a l’any. De fet, aquesta primera exposició és un exemple ben evident. La casualitat ha volgut que, les sis artistes presents a la mostra inaugural, fossin totes dones: Eve Ariza, Judit Gaset, Jasmine Lilleby, Rosa Mujal, Gemma Piera, i Zoe. Per a l’ocasió, la galeria es va inaugurar amb una ‘site specific installation’, que consisteix en una instal·lació feta a mida, d’obra mixta (bolígraf, llapis, terres, pintura), sobre paper i de petites dimensions (35 x 45 cm).
Aquestes obres van captivar les mirades de les diverses personalitats que van acudir a la cita, com ara Montserrat Planelles, directora de Promoció Cultural; Ivan Sansa, cap d’Acció Cultural; Iago Andreu, gerent de la Confederació Empresarial Andorrana; Olga Gelabert, anterior ministra de Cultura, Joventut i Esports; Carles Enseñat, conseller general; Albert Batalla, exalcalde de la Seu d’Urgell, entre moltes altres.
El nom Taranmana és una transformació del nom tuareg TARA’N’MAN, que es correspon amb una galeria inaugurada a Londres, el 1974, pel tiet matern d’Aminda Saludes, qui, inspirat per la seva vida al Sàhara, va emprar aquest distintiu que significa “allò que complau a la vista”.
Tanmateix, tots els convidats van degustar el deliciós càtering de l’Ovella Negra, i van poder apreciar de primeríssima mà les flors i les plantes que E-Natúram té disponibles, algunes d’origen ecològic, de proximitat i amb el mínim de tractaments químics. L’Anna Moles, que també és diplomada en biologia i va cursar art floral a l’Escola Naturadis de París, va oferir el seu consell professional per a satisfer la curiositat i l’interès dels presents.
Aminda Saludes, per la seva banda, es va mostrar molt orgullosa i satisfeta per la resposta obtinguda amb motiu de l’obertura conjunta de Taranmana i E-Natúram, ja que promou i revifa l’interès per l’art a terres andorranes. Aquesta premissa va ser recolzada per Jasmine Lilleby, artista d’origen britànic i criada a Andorra, qui, mitjançant les seves obres, va fer una crida a la consciència mediambiental. “Trobo molt positiu que Taranmana aposti per artistes que no són tan conegudes, com ara el meu cas, però sense deixar de banda altres artistes molt més conegudes amb qui comparteixo l’exposició. A tot arreu sempre és necessari tenir representació artística”, va expressar.
L’exposició inaugural de Taranmana romandrà oberta al públic fins al 29 de febrer de 2020, i es preveu que la sala aculli quatre exposicions cada any, de les quals tres comptaran amb artistes estrangers.