Especial Constitució: un Govern de coalició
Aviat farà un any de l’arribada al poder del primer Govern de coalició tripartida a Andorra. El pacte entre els diferents partits que formen la coalició governamental va permetre el primer executiu paritari de la història andorrana format per Demòcrates (DA), Liberals d’Andorra (L’A) i Ciutadans Compromesos (CC).
Fotos: Paula Cristina / César De Pablos
Els tres partits van prendre possessió de poders amb la que pot ser la millor fórmula per garantir l’estabilitat del Principat, obrint així una nova etapa en la democràcia andorrana, que ja compte amb vuit legislatures des de l’aprovació de la Constitució l’any 1993.
Aquest pacte va suposar l’existència d’una dotzena de ministeris, dels quals set corresponen als Demòcrates -Cap de Govern i ministres de Finances; Exteriors; Ordenament Territorial; Medi Ambient; Agricultura i Sostenibilitat; Educació; Salut i Cultura i Esports-, quatre als Liberals d’Andorra -Presidència i Economia; Afers Socials; Habitatge i Joventut; Turisme i Funció Pública i un a Ciutadans Compromesos -Justícia i Interior-.
Xavier Espot, líder del partit de centre-dreta Demòcrates per Andorra, es va convertir en el setè cap de Govern de la història i va obtenir el suport de 17 dels 28 representants del Consell General en aquest nou escenari electoral. Oferint un pacte d’Estat a totes les forces, va establir alguns eixos bàsics d’acció de Govern: la negociació d’associació amb la Unió Europea, la reforma del sistema sanitari, els canvis en el model de pensions, la transparència, l’impuls de l’economia de mercat, les polítiques socials i la transformació del model econòmic.
Aquest període ha esdevingut una oportunitat per al model democràtic d’Andorra, permetent diàleg i tenint en compte el consens pels grans reptes que van sorgint. La societat andorrana és cada vegada més plural i més diversa, i aquest fet sempre acaba reflectint-se en els resultats electorals. L’objectiu d’un Govern de coalició ha de ser el de perseguir l’estabilitat institucional, l’impuls de polítiques amb base social i la governabilitat, entre altres.
L’establiment d’aquesta entesa política estable, amb compromís de quatre anys i equilibri de forces entre tres partits polítics diferents, és una suma necessària perquè Andorra avanci cap al futur i perquè el canvi arribi des de dins del Govern. Els reptes no s’aturen, i el Govern andorrà tampoc ha de fer-ho. Aquesta coalició política s’ha convertit en el primer pas per arribar a permetre una millora per al país, però també per al poble, per a tots els ciutadans del Principat. I amb un executiu de centre, liberal i reformista aquesta transformació és possible.