Nesa, la tecnologia al servei de la salut
Aitaro Seikai va néixer a Barcelona, el 13 d’octubre del 1987, sota el signe zodiacal de balança, un aspecte que no el preocupa en absolut. Va estudiar dos anys de carrera de fisioteràpia, però per circumstàncies de la vida, l’any 2014 va abandonar els estudis i va muntar la seva pròpia empresa, Nesa World, de la qual n’és propietari i director gerent. Home familiar, ja que li encanta estar amb la seva filla i amb la seva parella, també li agrada l’esport, la lectura -procura llegir un llibre cada dues setmanes-.
Una de les seves grans passions són els podcasts, Success Academy de Víctor Martín; Tony Robbins, ‘El poder ilimitado o Despierta tu gigante interior’, són alguns dels exemples més il·lustratius. En definitiva, tot allò que tingui a veure amb ser més eficient, més equilibrat, assertiu, reflexiu i tot el que significa millorar com a persona, és la seva passió i el seu objectiu.
Com va sorgir la idea d’abandonar els estudis a mitjans de carrera i muntar la teva pròpia empresa?
Vaig començar del no-res, em vaig endinsar en el món empresarial, sense tenir cap coneixement de res, ni de finances, ni de l’activitat comercial, ni de comunicació, màrqueting o negociació amb proveïdors, vaig haver d’aprendre-ho tot.
Així que et vas llançar a la piscina sense saber si hi havia aigua, no?
Jo diria que més aviat vaig saltar des d’un penya-segat, però sense el paracaigudes.
De fet, avui en dia està de moda llançar una startup i que funcioni, no?
Efectivament, malgrat que jo vaig comptar amb l’avantatge que, tant el meu pare, com altres japonesos, em van aportar uns coneixements, que durant molt de temps havien estat estancats. Per tant, després de demanar permís al meu pare per a liderar aquest projecte, em vaig posar a materialitzar i desenvolupar aquells coneixements amb el suport de la tecnologia, i així vaig començar aquesta aventura empresarial, amb l’objectiu de poder ajudar milers de persones i de canviar el món a millor. Però, espero que siguin milions en uns anys.
Podries dir-nos quines són les experiències que, el teu pare i altres japonesos, van aportar al projecte, com les definiries?
Ells van realitzar acurades investigacions sobre la manera de modular el sistema nerviós, per a optimitzar i millorar la qualitat d’aquest, però d’una manera que es pogués mantenir en el temps. Menys els cabells i les ungles, la resta del cos és elèctric en la seva globalitat, tot està enllaçat i es tractava de millorar el seu funcionament, a través d’un dispositiu. Van estar més de dues dècades investigant i, finalment ho van aconseguir. Actualment, la tecnologia es fabrica a Sant Sebastià, però els primers prototips es van desenvolupar l’any 1984, i semblaven uns vestits llargs, però en l’actualitat es transmet a través de guants i turmelleres. Ha estat un projecte i un camí molt tediós i materialitzar-lo en un projecte real ha tingut el seu procés.
Dins del capítol d’aficions ens parlaves d’uns objectius que semblen una filosofia de vida, també l’apliques a la teva empresa?
Absolutament, intento evitar companys de feina que tinguin ínfules, ja que els valors de saber treballar en equip, saber escoltar o ser assertiu amb els companys, són actius que valorem molt. És un mètode molt japonès, que el va implementar Toyota, i jo intento aplicar-lo en el dia a dia, malgrat que reconec que no sempre és fàcil.
Les empreses donen avui en dia més importància al cor que al cap?
Les empreses s’estan transformant a causa de la tecnologia i per la gran competència del mercat. Si no saps créixer com a equip, és molt difícil arribar a créixer com a empresa, però estic convençut que hi ha d’haver un equilibri entre el cor i el cap, no pot prevaldre un per sobre de l’altre, ja que l’emoció, sense cap, ens pot portar als grans problemes de la història. Les decisions de la gerència són sempre les més importants, és per això que el cap ha d’estar sempre focalitzat i sempre, quan hi ha un èxit és mèrit de l’equip, però quan hi ha un fracàs, sempre és culpa del gerent.
Què és per a tu l’ànima?
Per a mi, és l’amor, si no existeix l’amor, no queda res, però quan hi ha amor sembla que tot estigui ple. Passió, tenacitat, perseverança, il·lusió, silenci, jo crec que en tot això està l’ànima i la meva és l’amor per les coses que faig, sobre la meva gent i l’agraïment diari. Jo, com a emprenedor, reconec que el meu millor hàbit és agrair cada matí, tot el que tinc, agrair el dia anterior, agrair el que ha de venir durant el dia i, quan acabo el dia, agrair tot el que m’ha passat durant aquella jornada, fins i tot les negatives, per haver après d’elles. Agrair, enforteix la meva ànima i el meu amor per les coses.
Vas tenir por abans de llançar-te a un projecte empresarial, sense tenir els coneixements necessaris?
Pensa que, amb només 26 anys i amb algunes catarsis personals per superar, gràcies al coaching vaig tenir la valentia de superar les meves pors. Però això va ser al principi, després vaig visitar 44 clíniques, en només quatre mesos, i només em va comprar una d’elles, a l’Equador, i això em va servir per a sentir-me motivat, igual que a la pel·lícula ‘En busca de la felicidad’ de Will Smith. Després d’això vàrem patir dues catarsis més a l’empresa, una de manca de liquiditat i l’altre d’haver d’afrontar el creixement de l’empresa a base de pulmó. Independentment, reconec que he passat molta por, però jo mai em queixo i en la meva filosofia de treball no existeixen els ‘és que’, els ‘i si’ o els ‘però’, simplement acció massiva i focus.
Què és Nesa, quina seria la teva definició?
Nesa és una empresa que desenvolupa la neuromodulació no invasiva o superficial aplicada i la definiria com un nou canvi de paradigma en la salut i, sobretot, pel que fa a l’electroteràpia. Nosaltres aconseguim que el sistema nerviós funcioni d’una manera més òptima, no agressiva i acumulant efectes positius. Normalment ens caracteritzem per millorar la qualitat de la son dels pacients, per l’alleujament del dolor, sobretot neuropàtic, hèrnia discal, ciàtica, fibromiàlgia o dolor permanent i, darrerament ens hem guanyat un gran prestigi en la recuperació per a esportistes d’elit, la recuperació de la fatiga i la inhibició del to, són algunes de les nostres característiques de les nostres característiques principals.
Ens pots explicar el funcionament d’aquest innovador sistema, perquè tal com l’explica vostè sembla tot molt fàcil?
El cos és elèctric i és inherent a la vida. De fet, se sap que en animals amb capacitat regenerativa, si els amputem, pot ser una estrella de mar o una salamandra, el monyó porta una càrrega negativa completament, respecte a com era inicialment. Llavors, si invertim aquesta polaritat, l’animal es gangrena i acaba morint. Això vol dir que la direccionalitat i el comportament elèctric, regeix les nostres vides. En l’ésser humà està demostrat que, si fem una incisió en la pell, el centre de la ferida en aquesta pell, es carrega negativament. És evident que no som un llangardaix, però sí que és el primer mecanisme d’informació de l’humanisme per a activar els processos electroquímics regeneratius. Dit això, podem dir que Nesa funciona amb unes freqüències, màxim de 14 hertzs, que és com es comporta el nostre sistema nerviós, d’una manera saludable, emet uns impulsos, negatius o positius, a través dels nervis perifèrics de mans i peus. Tots els impulsos es coordinen en un elèctrode encaminador, dirigit pel professional sanitari, ja que, si el que volem és millorar la qualitat de la son i el sistema nerviós central, el col·locaria en el coll, a la setena cervical. Si un uròleg vol millorar una bufeta hiperactiva o una incontinència urinària, el posaria en L3 o S1 i S2, primera de sacre o tercera lumbar, que és on trobem l’arrel nerviosa de la bufeta. Però, si un fisioterapeuta vol recuperar-te d’un dolor de genoll, el posaria en el basto del quàdriceps. I amb les diferents intensitats que es poden aplicar, el que fem és optimitzar l’arrel nerviosa, que la comunicació bio elèctrica funcioni amb major efectivitat. Els japonesos sempre han dit que, quan hi ha qualsevol patologia és perquè hi ha una disfunció bio elèctrica. Nosaltres no curem, ni fem miracles, però si som una pota més de la taula, un suport que pot beneficiar el nostre sistema nerviós i una eina que ajuda com a element integrador, no substitutiu de fàrmacs o altres tractaments, però sí que suma amb el que ja està establert.
Creus que totes les patologies són psicosomàtiques?
Totes les patologies vénen precedides d’una disfunció elèctrica, el tema psicosomàtic ve provocat pel sistema nerviós central, ja que l’estem agredint tot el dia. No dormim bé, no ens alimentem bé, patim de molt estrès, molta ansietat, no parem de donar-li voltes al cap. Amb relació al son, per exemple, s’ha demostrat que, si dorms amb el 4G a un metre del teu cap, disminueix en un 60% la fase No-Rem, que està relacionada amb la qualitat del son més profund. Llavors, el meu consell és que deixem el mòbil en mode avió o deixar-lo millor a la cuina. També s’ha demostrat que, si dorms amb un iPad, veient alguna sèrie de televisió, el contrast de la pantalla incideix en la disminució d’un 50% de la melatonina. En definitiva, hem de millorar la qualitat del son i dels nostres hàbits, perquè el sistema nerviós central no estigui tan danyat. Si fem això, també canvia el procés psicosomàtic. Un dels efectes tàcits, que és denominador comú en la tecnologia, no és només aconseguir un son de bona qualitat, sinó que l’ansietat i l’estrès disminueixin considerablement. A partir d’aquí, la persona assoleix un alt grau de benestar, que li permetrà prendre les millors decisions o afrontar amb determinació tots els problemes.
Entenc que aquesta teràpia és indolora, a causa de la seva baixa intensitat?
Estem parlant de tres volts, 14 hertzs, un mili ampere, que són imperceptibles per a l’organisme. És un corrent bifàsic simètric i un corrent monofàsic, que al Japó es va inventar com a teràpia preventiva per a poder viure més anys i per a tenir major benestar. Però al final l’hem aplicat a les patologies. La idea al Japó, és que la tècnica no sigui invasiva, a menys que sigui ultra necessari. El Japó inverteix molts cèntims en medicina preventiva, però entenc que Andorra o Espanya, estiguin molt lluny d’aquest objectiu, així que el més important és que no sigui agressiu, però sí plaent. La majoria dels pacients s’adormen a les sessions.
L’aplicació de micro corrents és més efectiva que altres tractaments convencionals?
Tim Watson, un referent mundial en electroteràpia, ja deia l’any 2000, contra tota lògica, que menys intensitat obtenia millors resultats clínics i en el camp bio elèctric, aquesta afirmació és totalment consistent. S’està demostrant que, els micro corrents, amb unes freqüències molt concretes, estan donant uns resultats molt satisfactoris en l’alleujament del dolor i, a més a més, aconsegueix que els efectes siguin més duradors. Nesa marca un canvi de paradigma en l’electroteràpia perquè no hi ha contracció, a diferència d’altres teràpies tradicionals, on hi ha un consum d’energia i existeix un efecte analgèsic positiu, però arriba a un punt en el qual genera habituació i t’obliga a augmentar intensitats i, finalment, a desistir perquè ja no donen resultat. Nosaltres aconseguim modular tot el sistema nerviós amb aquests micro corrents i que els efectes es mantinguin en el temps.
Sobre quines parts del cos actua principalment?
Sempre es col·loca en mans i turmelleres, tenim de totes les dimensions i per a totes les edats, sempre amb la deguda supervisió sanitària. Però sempre es col·loca en mans i turmells i després es col·loca l’elèctrode encaminador, que és la clau de l’èxit d’aquest tractament, ja que el professional decideix la zona on la de posar perquè el tractament sigui efectiu, ja que és on es concentraran tots els impulsos. Hi ha 9 programes, cascun té una utilitat, n’hi ha un de recuperació de la fatiga, un altre per a modulació i relaxament, altres que incideixen sobre les estructures dorsals o anteriors o per augmentar l’onda cerebral Alfa, que permet augmentar la concentració i el foc, també n’hi ha amb propietats analgèsiques. En definitiva, cada programa té una característica concreta que és on rau el secret del nostre tractament.
En quin tipus de patologies és més eficient el vostre tractament?
Durant més de cinc anys hem provat i contrastat el producte, amb diferents investigacions, ja que buscàvem l’aval científic i volem saber en què podem ajudar de manera molt objectiva i molt seria. El nostre estendard ha estat sempre millorar la qualitat del son, un denominador comú per a qualsevol tractament. La segona gran qualitat és el tema de l’alleujament del dolor: agut, neuropàtic o crònic.
Quin grau d’efectivitat té el vostre tractament en una fibromiàlgia severa?
El nostre grau d’efectivitat ajuda en totes les patologies, d’una manera o altra, però diria que en un 99% milloraran, independentment d’altres mesures complementàries. Quant al tema de la fibromiàlgia, en Sanitas Iradier, a Barcelona, s’està fent una investigació sobre fibromiàlgia i fatiga crònica, amb els doctors, Toni Fenandez i Eduard Serra, amb uns bons resultats i molt bona perspectiva. Una altra de les grans qualitats és la recuperació de la fatiga, és per això que equips de futbol com ara l’Atlètic de Bilbao o el Manchester City, entre altres, utilitzen Nesa per a recuperar els jugadors i per ajudar-los a descansar millor. Una altra bona utilitat és per a la bufeta hiperactiva, en dones més grans de 60 anys hem fet un estudi, amb els caps de ginecologia de Las Palmas i Santa Cruz de Tenerife, on s’ha demostrat que, amb 10 sessions de Nesa, s’ha reduït la cadència miccional en més d’un 90%. L’efecte dura fins a tres mesos, però després hi ha d’haver unes sessions de manteniment.
Podem dir que està més que contrastat el nivell d’eficiència de Nesa?
Hi ha estudis en marxa per a valorar la metodologia emprada fins al moment, conjuntament amb el traumatòleg Jordi Puigdellívol, del F.C. Barcelona i més concretament per a combatre el dolor de Sudeck, que en l’actualitat no hi ha cap solució. També estem fent un estudi en la Mutua d’Accidents de Saragossa, un altre estudi d’impacte sobre canvis en el cor, en la Unitat d’Insuficiència cardíaca, ja que no oblidem que tot és elèctric. És per això que als estudis de diferents òrgans, s’anomenen electrocardiograma, electroencefalograma, etc. Però les investigacions seguiran per tota Espanya.
Nesa encaixa bé entre els professionals del sector o s’interessa més el particular?
Nesa va orientat actualment a la traumatologia, a la rehabilitació i fisioteràpia, aquest és el nostre nínxol. Però el cert és, que el sistema nerviós implica a tots aquests professionals. Nesa pretén ser un tractament integrador que ha de sumar, com a teràpia activa o passiva, a altres tractaments que pugui considerar el sanitari.
Un particular pot adquirir el dispositiu?
Sí, però sempre que hi hagi un professional supervisant el tractament, ja que hi ha molts particulars que tenen el dispositiu a casa, però compten amb l’orientació de personal sanitari.
A quin centre podem anar els andorrans, que ja tingui Nesa, per a rebre aquest tractament?
A Andorra només es pot aplicar per al sector esport i concretament el realitza un gran professional del massatge esportiu, com ara Marcos Sanza. Es pot utilitzar per a sobrecàrrega muscular, millora del son, tensió muscular i relaxació. Per al tema sanitari, vàrem realitzar, el passat dia 20 de febrer, una conferència perquè els diferents professionals s’animin a utilitzar la tecnologia en sinergia amb nosaltres. Això els permetria aplicar-la en temes més sanitaris.
Quin és el teu objectiu per a Andorra, voldries veure Nesa a totes les consultes?
Només que el tingui, un o dos professionals, permetria canalitzar-lo en persones més expertes i implicades. No vull que sigui quelcom exclusiu a Andorra, però sí que voldria que els andorrans poguessin gaudir i conèixer la tecnologia, a nivell particular.
És un tractament car o tenint en compte el benefici que aporta, es pot considerar barat?
En Madrid o Barcelona s’està cobrant a 60 euros la sessió, aquí pot estar entre els 45 o 50 euros. No és car per als beneficis que comporta el tractament, ja que es manté en el temps, però sí que recomanem, després del tractament, acudir una vegada al mes per a poder mantenir aquest resultat.
Ja per finalitzar, quin és el teu objectiu a la vida, com a persona i com a professional?
El meu objectiu de vida és canviar el món i millorar-lo i estic convençut que el podem aconseguir i crec que abans de morir puc canviar la vida de 250 milions de persones. I, sens dubte, voldria que els professionals sanitaris es formessin en aquesta tecnologia, que està avalada per la Universitat de Gran Canària i Ciencias de la Salud, de la Universitat Pública de Navarra, per a poder divulgar-la en l’àmbit internacional. De fet, ja tenim tancats acords en diferents països i, espero que en els pròxims anys hi hagi un creixement de Nesa important, però amb ganes i il·lusió de transformar la vida de milions de persones en un futur.