El Santuari Basílica de Meritxell, cor espiritual d’Andorra

El Santuari de Meritxell recull la història de la devoció del poble andorrà per la seva patrona. L’actual església conjuga harmònicament tradició i modernitat arquitectònica, reflectint, en certa manera, el pensament i la identitat dels habitants del país.

L’any 1873 el Consell General va aprovar, solemnement, declarar la Verge de Meritxell patrona de les Valls d’Andorra. La celebració de la festivitat, el 8 de setembre, es va convertir el 1914 en la festa nacional d’Andorra, i encara avui aquest dia és festiu a tot el Principat.

L’antiga capella romànica, dedicada a Santa Maria, va patir durant el segle XVII una important transformació, que va suposar l’enderroc gairebé total de l’antiga construcció: es va canviar la seva orientació, es va engrandir considerablement la nau i s’hi bastí un nou absis. Incendiada l’any 1972, la nit posterior a la celebració de la festivitat, va ser rehabilitada l’any 1994 i actualment acull l’exposició permanent “Meritxell memòria”, en la qual hi conviuen imatges dels records, els aplecs, les cerimònies i els objectes que contenia, amb la voluntat de transmetre un llegat viu en la memòria col·lectiva del Poble andorrà.

Detall interior de la Basílica de Meritxell
Foto: Comú de Canillo

El santuari nou és un temple projectat per l’arquitecte català Ricard Bofill, inaugurat l’any 1976. És una construcció del tot eclèctica, que sintetitza l’obra de l’home i del paisatge que l’envolta, inspirant-se en una barreja de diversos estils, com l’art islàmic o el Renaixement italià, així com en les ruïnes de l’antic temple.

A l’interior de l’església es pot apreciar una reproducció de la talla romànica de la Mare de Déu de Meritxell, desapareguda en l’incendi del 1972, i les talles dels sants titulars de les set esglésies parroquials del país. Als espais annexos s’hi pot veure l’exposició “Bíblies del món” i una mostra de maquetes de l’art romànic del país.

L’any 2014, el Papa concedí al nou Santuari de Meritxell la distinció de basílica menor, i va passar a formar part de la Ruta Mariana, un itinerari d’interès cultural i religiós que aplega els principals espais de culte marià de França, Espanya i Andorra: el Pilar, Torreciudad, Lourdes, Meritxell i Montserrat.

Figures religioses a la Basílica de Meritxell
Foto: Comú de Canillo
Bíblies del món, una mostra universal

El setembre del 2016 es va inaugurar, al Santuari de Meritxell, l’exposició Bíblies del món. La mostra recull una col·lecció, en creixement permanent, formada per més de 1.200 exemplars, entre bíblies i nous testaments, en diferents idiomes, dialectes i suports.

L’exposició “Bíblies del món” mostra una part de la col·lecció de bíblies i de nous testaments que el Sr. Pere Roquet Ribó ha cedit a l’Arxiprestat d’Andorra, amb la finalitat de ser exposada al Santuari de Meritxell. El col·leccionista va iniciar el recull l’any 1995, en un viatge a Turkana (al nord de Kènia); durant la visita va aconseguir el primer exemplar del Nou Testament, en llengua turkana. A partir d’aquell moment, els contactes amb la Bible Society han contribuït a ampliar el fons de la col·lecció, però, en realitat, ha estat la visita a gran part dels diversos països d’on provenen els exemplars el què ha donat sentit i coherència a la col·lecció, que respon a les inquietuds i al tarannà de la persona que la crea.

Cal destacar que es tracta d’una col·lecció força completa, que pretén créixer fins a arribar a tenir exemplars en totes les llengües conegudes del món. Les bíblies recollides s’han convertit en un objecte museístic, que representa un testimoni tangible dels valors i els relats immaterials, i de la rica diversitat lingüística global.

Santuari de Meritxell. AD100 Meritxell (Canillo). Telèfon: +376 851 253 / +376 726 109.
Email: santuari.meritxell@gmail.com / museus.andorra@gmail.com
https://www.cultura.ad/museus-i-monuments/monuments/
Basílica de Meritxell
Foto: Comú de Canillo

Horari de visita: De dimecres a dilluns, de 9 a 13 h i de 15 a 19 h. Dimarts tancat

Entrada gratuïta: Servei gratuït de guies culturals, de maig a octubre.

Accessible a persones amb mobilitat reduïda.

Itinerari de natura lliure fins als propers oratoris de Meritxell i el poble de Prats.