Sílvia Baró: “La dona ha de liderar sense permís”
Emprenedora i amb grans inquietuds, la massanenca Sílvia Baró està convençuda que introduir l’esperit Womanthon a Andorra pot servir de catalitzador perquè aquesta xarxa sigui una realitat. El 8 de març passat se’n va fer la presentació al país.
Com va néixer Womanthon?
Womanthon neix de la inquietud de Núria Soler per generar espais on deixem de ser espectadores i siguem les veritables protagonistes en impulsar el nostre propi lideratge: “hackejant” les nostres limitacions i fugint del victimisme o qualsevol factor extern.
Quins són els seus objectius?
Aconseguir que qualsevol dona s´atreveixi a “Liderar sense permís”. Es un “hub” enfocat a desenvolupar diferents i inspiradores accions formatives, amb un enfoc disruptiu i innovador, per donar suport i impuls professional i personal a la dona directiva, empresària i emprenedora, a través de “workshops”, “mentoring” i “coaching”. Tenim diferents formats, des de “hackathons” de 10 a 16 hores, fins a “coaching” individuals, passant per càpsules formatives de 3 a 4 hores i tota mena de programes a mida.
Existeix a diversos llocs?
L´estem impulsant a l´Estat espanyol i Andorra, i també volem portar-lo a l’Amèrica Llatina, on ha despertat molt interès.
Com va anar la presentació a Andorra?
Ens va convidar el ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior amb motiu del 8 de març i estem molt satisfetes amb l’acollida que vam tenir. Vam conèixer empreses i associacions que estan avançant en els reptes de la dona en l’àmbit laboral. Ja hem iniciat converses per dur a terme algun dels nostres formats a Andorra ben aviat. A destacar la presència a l’acte de la Mar Alarcón, una de les 50 dones europees emprenedores referents i que forma part de l’equip de mentores de Womanthon. La Mar és una de les persones més mediàtiques de l’organització, n’és ambaixadora i n’imparteix els “workshops”.
“Andorra és una Societat on prima la discreció en l’àmbit laboral i això no ajuda la dona que busca referents”
Com va descobrir Womanthon?
Va ser gràcies a les xarxes socials aquest octubre i em vaig apuntar a l’esdeveniment del novembre. Em vaig adonar que les inquietuds que abordava són les mateixes que tenen les dones professionals i directives a Andorra, i vaig prendre consciència del talent i la capacitat innata que tenim les dones en el moment de fer xarxa. A Andorra s’està gestant una xarxa de dones directives i estic convençuda que introduir-hi l’esperit Womanthon pot servir de catalitzador per què aquesta xarxa sigui una realitat. El meu rol és organitzar Womanthon(s) a Andorra, des de la captació d’empreses alineades amb els reptes de la dona fins a convocar i “shakejar” les dones perquè hi participin.
Anem pel camí cap a la igualtat…
En el camí cap a la igualtat de la dona, s’han d’alinear 3 paràmetres: L’Estat ha d’establir un marc legal que enquadri i tipifiqui l’estatus que ha de tenir la dona; la llei de la igualtat que s’acaba d’aprovar és un gran pas. En segon lloc, les empreses han de ser conscients del talent femení que tenen, apreciar la diversitat i permetre flexibilitat i conciliació en els llocs de treball; les empreses premiades amb el guardó Olympe de Gouges treballen en aquest sentit. La societat civil s’ha de creure que això va de debò, que les dones som el 50% de la humanitat i tenim dret a ser tractades per igual. La clau en aquest últim punt és que les primeres que ens ho hem de creure som nosaltres mateixes, tant a casa com a la feina.
Com veu la situació de la dona a Andorra?
Andorra és una societat on prima la discreció en l’àmbit laboral i això no ajuda a la dona que busca referents i poder emmirallar-se. Necessitem conèixer altres dones que tenen llocs de responsabilitat, que estan en consells d’administració, que són líders d’opinió, i aquí no hi ha un espai destinat a fer “networking” per compartir experiències i ajudar. Vull posar l’accent en la paraula ajudar ja que a Womanthon busquem la implicació d’aquests dones “Role Models”, que han d’actuar com a referents, fer de mentores, aconsellar i ajudar-se entre elles. També vull felicitar Dona Secret perquè està fent una gran tasca en el sentit de donar a conèixer i donar veu a aquestes dones modernes, emprenedores, intel·ligents i mares de família que demostren que a Andorra hi ha talent femení. Ara només falta crear l’oportunitat de trobar-nos amb el propòsit comú de trencar barreres, de superar creences i de fer avançar la societat andorrana cap a la igualtat.