Espai Columba, una oda a la cultura romànica
El passat 21 de març es va inaugurar l’Espai Columba, un edifici dissenyat per l’arquitecte Jordi Batlle, amb l’objectiu d’acollir els frescos de l’església de Santa Coloma i el nou centre d’interpretació del romànic.
L’Espai Columba, que alberga d’ara endavant els frescos del segle XII de l’església de Santa Coloma i el centre d’interpretació del romànic, ofereix també la possibilitat d’admirar algunes peces litúrgiques, utilitzades en la cerimònia de l’eucaristia, d’aquest període artístic, tal com va detallar en la presentació la Cap d’àrea de museus, Marta Planas. Entre aquestes altres peces del romànic nacional hi trobem un candeler d’altar del Santuari vell de Meritxell (que s’exposa al públic per primera vegada), una creu espinosa de Sant Serni de Nagol, un Crist de Sant Martí de la Cortinada, una talla originària de Sant Vicenç d’Enclar, les lipsanoteques (capses que contenien l’acta de consagració de l’església i relíquies) de Sant Romà de les Bons i de Sant Serni de Nagol, una pedra cantonera de l’absis romànic de Sant Esteve d’Andorra la Vella, unes llànties trobades a les excavacions de Santa Eulàlia d’Encamp, o el llibre místic de Sant Romà de les Bons, datat del segle XII.
La inauguració va aplegar el cap de Govern en funcions, Toni Martí, la ministra en funcions, de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, i la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, a més d’altres càrrecs polítics i públics. En els diferents discursos les autoritats van coincidir en congratular-se pel retorn dels frescos al país (d’això ja fa gairebé 12 anys) i també van coincidir en l’oportunitat i la necessitat d’obrir aquest nou espai per potenciar la difusió del patrimoni del país, tant internament – per reforçar la identitat cultural que ens és pròpia – com internacionalment, ja que suposa una opció més per atraure turisme cultural.
Cal destacar la modernitat que marca l’escenografia de l’exposició, amb una pantalla de 20 metres quadrats (facilitada per Andorra Telecom) en la que es presenten els objectes exposats, però en la que també trobem reflectits els indrets en què estaven ubicats i la història d’alguns altres. Així, els visitants poden conèixer de primera mà la història del periple que van seguir aquests frescos al llarg dels anys (incloent-hi detalls com l’absència de dos fragments, un dels quals localitzat a Massachusetts), o com es va realitzar l’arrencament dels frescos amb la tècnica de l’strappo, il·lustrat amb imatges de la Filmoteca de Catalunya sobre l’arrencament realitzat a Sant Joan de Boí el 1978.
Una altra curiositat que ens queda és com es tornen a muntar les pintures murals un cop traslladades del lloc original; en aquest cas, tal com va explicar Berna Garrallà, Cap d’àrea de béns mobles, l’actual muntatge en un suport d’alumini és el mateix que van construir els restauradors alemanys quan, en el seu periple, els murals van arribar al museu de Berlín. Tenint en compte que l’alumini és el millor material per a la funció de suport i que aquest darrer forma part de la història dels frescos, finalment s’ha optat per deixar el mateix suport nu, amb un toc industrial i contemporani característic, que combina força amb l’edifici que els acull.
Recordem als nostres lectors que, fins al dia 30 d’abril, la visita d’aquest nou espai cultural serà gratuïta i, a partir del 2 de maig, es podrà fer la visita combinada de l’Espai Columba amb la del videomapatge de l’església de Santa Coloma, per un preu de 7 euros, mentre que la visita individual d’una de les dues instal·lacions costarà 3,50 euros.